Home

Costa Rica - Nicaragua - Panama

Thailand

Landinformatie

Plaatsinformatie

Reisverslagen
Costa Rica
Nicaragua
Panama
Thailand

Bangkok

Bangkok ligt op circa 35 kilometer van de plaats, waar de Chao Phraya rivier in de Golf van Thailand uitmondt. Het is een stad waarin zowel Oost als West zeer duidelijk zijn vertegenwoordigd. De moderne wolkenkrabbers in het zaken- en hoteldistrict rondom Sukhumvit Road zouden niet misstaan in grote steden als Parijs, Londen en New York. Daarnaast vindt men de oorspronkelijke stad (rond het Koninklijk Paleis) in de lus aan de oostzijde van de rivier.

Bangkok is berucht om de gigantische verkeersopstoppingen, die iets minder zijn geworden nu de tolwegen 'boven de stad' volledig in gebruik zijn. De wegen, soms wel 12 baans!, staan grote delen van de dag vol en zijn de oorzaak van een vieze smoglucht in de stad.


Ondanks deze drukte heeft Bangkok genoeg te bieden: het is een paradijs voor eetliefhebbers, want er is waarschijnlijk geen stad ter wereld met zoveel restaurants per inwoner als Bangkok. Indien u nog niet eerder kennis heeft gemaakt met de Thaise keuken is dit een uitstekende gelegenheid om dat alsnog te doen en degenen die deze keuken al kennen zullen met plezier enkele 'nieuwe' gerechten uitproberen. De Thaise keuken staat op een zeer hoog niveau en kan zich meten met de Chinese en Franse keukens. Natuurlijk zijn er legio mogelijkheden om 'gewoon' Europees te eten en zijn de Amerikaanse fastfoodketens ruimschoots vertegenwoordigd.

Daarnaast is Bangkok uitermate geschikt om te winkelen. U zult zich verbazen over de vele, grote straatmarkten en de moderne warenhuizen en winkelcentra, waar bijna alles te koop is. Siam Center is het grootste winkelcentrum van Zuidoost Azië.

In Thailand kunt u goed terecht voor (maat)kleding, sieraden en handwerkartikelen. De avondmarkt in Pat Pong, het meest bekende uitgaansdistrict van Thailand, is ook erg populair bij toeristen en zeker hier vindt u allerlei koopjes, van namaakartikelen van bekende Europese modeontwerpers, illegale CD’s tot (uiterst) illegale software.

Pat Pong is berucht en beroemd en er is van alles te beleven, van go-go bars tot luxueuze nachtclubs en discotheken. Hier kunt u ook de Suan Lum Night Bazar bezoeken, die vlakbij het Lumpini Park ligt en geschikt is voor mensen, die liever niet geconfronteerd willen worden met go-go bars!

Enkele bezienswaardigheden:

Het Koninklijk Paleis 
De bouw van het paleis is in 1782 begonnen nadat onder Rama I, Bangkok de hoofdstad van Siam werd. Het paleis bestaat uit vijf gebouwen met ieder een eigen functie en is ontworpen door een Britse architect. In het gebouw zijn zowel Europese als Thaise bouwstijlen te herkennen, wat het tot een bijzonder geheel maakt.

Wat Phra Kheo 
De beroemdste tempel van Bangkok wordt ook wel de Tempel van de Smaragden Boeddha genoemd. Samen met het Grote Paleis bevindt het zich in de Oude Koninklijke Stad, die geheel omgeven is door een massieve witte muur en hierdoor een oase van rust, wanneer er nog niet veel toeristen zijn, is in het hectische Bangkok.

Wat Arun 
Ook wel genoemd de Tempel van de Dageraad. Spitse tempel op de westoever van de Chao Phraya-rivier, gebouwd door koning Taksin, in de tijd dat Thonburi de hoofdstad van Siam was. Kenmerkend voor de tempel zijn de porseleinen Chinese bordjes, die tegen de pleisterlaag zijn geplakt. Volgens de legende was er onvoldoende geld om de tempel te voltooien, waarop de bevolking de tempel versierde met hun porseleinen huisraad.Ayutthaya

Ayutthaya, gelegen aan de Chao Phraya rivier, was eens één van de belangrijkste en rijkste steden van het Oosten en omringd door een 12 km lange muur. De stad werd rond 1350 het machtigste koninkrijk in Siam en in 1438 had het Sukhothai ingelijfd. Rond het midden van de 16e eeuw beheerste Ayutthaya de centralw laagvlakte en het grootste deel van wat nu Thailand is. In de Ayutthayaperiode werden militaire, juridische en bestuurlijke hervormingen doorgevoerd en beleefde de kunst een bloeitijd. Ook waren er diplomatieke en handelsbetrekkingen met het westen. Het rijk ging in 1767, toen de hoofdstad werd geplunderd, na een lange strijd met de Birma, ten onder. De ruïnes, die over een grote oppervlakte verspreid liggen, geven een aardige indruk van de eens zo machtige en prachtige stad; evenals de grote tempel met het enorme Boeddhabeeld. 


 

Tak

Tak was een buitenpost van het Sukhothai-koninkrijk en na zijn verval kwam het onder invloed van het noordelijke Lanna-koninkrijk. Nu is het een provinciehoofdstad waar weinig te zien is, behalve een paar prachtige oude houten huizen.
Tak is lange tijd een groot distributiepunt geweest van teakhout, dankzij zijn gunstige ligging aan de Ping-rivier, die vanaf de bossen van Birma via de Chao Phraya naar verwerkingsfabrieken in Bangkok stroomt.
Chiang Mai

De stad, bijgenaamd 'De Roos van het Noorden' is de derde stad van Thailand en heeft meer dan 175.000 inwoners. Chiang Mai,in 1298 gesticht, is één van de oudste steden van Thailand en lange tijd een onafhankelijk vorstendom geweest, dat in de 16e en 17e eeuw onder het rijk van Ayutthaya viel. In de 18e eeuw werd Chiang Mai als zelfstandig vorstendom bij het koninkrijk Siam gevoegd en kwam pas rond 1900 geheel onder Thais bestuur.

De stad heeft een eigen sfeer weten te behouden, doordat het, tot in deze eeuw, nauwelijks te bereiken was vanuit het zuiden. De stad biedt volop mogelijkheden om te winkelen, te eten, uit te gaan en heeft diverse culturele attracties. De (voor toeristen) belangrijkste attractie is de sfeervolle avond/nachtmarkt aan de Chang Khan en een leuke plek om eens te gaan eten zijn de vele restaurantjes langs de Ping-rivier.
Wanneer u leuke souvernirs zoekt voor het thuisfront, koop ze hier. Elders in het land zijn dezelfde producten veel duurder. En een goede tip voor te eten, het Riverside Restaurant, gelegen direct aan de Ping-rivier. 

Ook in Chiang Mai zijn de schitterende tempels de belangrijkste attractie; vooral de Doi Suthep tempel is het bezoeken meer dan waard en zij vertonen een grote architectonische verscheidenheid, vanwege de ouderdom en geschiedenis van de stad. De oudste tempel is Wat Chiang Man, gebouwd in Lanna-stijl, met Ceylon invloeden.


 

Chiang Rai

Chang Rai, een typische Noord Thaise provinciestad, is gelegen aan de Mekong rivier. Er zijn weinig bezienswaardigheden, maar de stad wordt veel gebruikt als uitvalsbasis voor tochten door het noordelijk deel van het land, met name naar de "Gouden Driehoek".

Interessant is wellicht de Wat Phra Keo tempel, waar in 1436 de beroemde Smaragden Boeddha is ontdekt toen de bliksem een scheur in de Chedi maakte en het met pleister bedekte beeldje aan het licht bracht. De werkelijke waarde van het beeldje bleek pas nadat het gips enige tijd later verder barstte.

In de omgeving leven verschillende bergstammen. De Akha, één van de armste en minst ontwikkelde, is afkomstig uit Zuid China. De Yao komen oorspronkelijk uit Centraal China en kwamen begin deze eeuw naar Thailand. Ze hebben nog veel van de Chinese tradities bewaard en worden over het algemeen, zeker cultureel gezien, hoger aangeslagen dan de andere bergstammen.

Sukhothai

Het oude Sukhothai ligt 12 kilometer ten westen van de nieuwe stad en is de belangrijkste historische plaats van Thailand. Sukothai was hoofdstad van 1238 tot 1350, maar raakte daarna in verval totdat de ruïnes in de 19e eeuw weer werden ontdekt. De periode van het Sukothairijk wordt door de Thai als het gouden tijdperk van hun beschaving gezien.

Het park heeft een oppervlakte van 702 km2 met gazons, paden, vijvers en is goed onderhouden. Binnen de stadsmuren liggen meer dan 20 monumenten, waarvan de Chedi's het beste bewaard zijn gebleven. De tempels zijn in de jaren tachtig, met steun van Unesco, gerestaureerd en geven een goede indruk van de vroegere glorie. Interessant is de Wat Mahahat, gedomineerd door een Chedi in de vorm van een lotusknop, een voor die tijd unieke stijl. Men vindt diverse stijlen in het park: de Wat Sra Sri en de Wat Chang Lom zijn voorbeelden van tempels in Ceylon stijl en de Wat Sri Sawai is gebouwd in Khmerstijl.
Kanchanaburi

Hoewel het te midden van prachtige kalksteenheuvels en uitgestrekte suikerrietplantages ligt, is Kanchanaburi vooral bekend vanwege de beruchte Birmaspoorweg. Deze werd in 1942-1943 aangelegd en steekt ten noorden van het stadscentrum de rivier de Kwai Noi over. Bij het kleine station naast de spoorbrug staan nog een tweetal oude stoomlocomotieven. Van de oorspronkelijke Birmaspoorweg resteert nog 77 km.

Van de beroemde brug is alleen het stuk met bogen nog origineel, want een deel van de brug is vervangen na een bombardement van de Engelse luchtmacht. De originele brug lag een aantal kilometers hoger op de rivier en wat hier nu nog rest is een, verplaatste, gammele constructie van hout en staal, waar niemand aandacht aan zou hebben geschonken als de brug niet zo'n beruchte historie had gehad.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wilden de Japanners een spoorwegverbinding tot stand brengen tussen Birma en Thailand, waarin de rivier de Kwai een belangrijke schakel vormde. Tijdens de aanleg zijn tienduizenden krijgsgevangenen en dwangarbeiders overleden als gevolg van ziekte, ondervoeding en de uiterst slechte en vooral wrede behandeling door de Japanners.

In de buurt van de spoorlijn liggen het kleine Hollandse Oorlogsmuseum en twee indrukwekkende begraafplaatsen waar vele Engelsen, Australiërs en Nederlanders liggen, die stierven tijdens de aanleg van de spoorlijn. Heeft u tijd, het is een bezoek meer dan waard!

 

Hua Hin

Hua Hin ligt, circa 200 km ten zuidwesten van Bangkok, in het noordelijk kustgebied aan de Golf van Thailand. De kuststrook is vlak en het achterland wordt gevormd door een groen heuvellandschap. Het strand bestaat uit fijn zand en is, vooral bij de hotels, verzorgd. Hua Hin is de oudste en meest rustige badplaats van Thailand. Het lange strand wordt bij het plaatsje onderbroken door twee pieren, waar vissersbootjes liggen aangemeerd. Van oorsprong een vissersdorp, is het daarnaast ook de badplaats van de koninklijke familie, die hier een buitenverblijf heeft. De plaats wordt doorsneden door de drukke verkeersweg naar Bangkok.

Aan de landzijde bevindt zich het station, een golfbaan en een sfeervolle markt. Het toeristisch centrum telt circa dertig winkels met voornamelijk kleding en souvenirs, die vaak zeven dagen per week zijn geopend. Het niet-toeristische gedeelte telt enkele honderden, kleine en eenvoudige winkeltjes. In het centrum is dagelijks (ook 's avonds) een markt en in het toeristische deel van het dorp vindt u redelijk verzorgde restaurants. Verspreid over het dorp bevinden zich enkele (Karaoke) bars. Hua Hin is een ideale badplaats voor rustzoekers.
Chumpon

Chumpon is een langgerekte 'stad' met vele stranden. Er is relatief weinig te doen maar voor de liefhebber van snorkelen en duiken is dit een ideale plek. Voor de kust zijn diverse mooie kleurrijke riffen en 147 kleine eilandjes waar het goed snorkelen is. Diverse resorts bieden hier tochten aan.


 

Krabi

Krabi is de hoofdstad van de provincie en het district Krabi. Een leuke plaats dat ingesloten is door de tropische jungle aan de ene zijde en een schitterende baai aan de andere zijde. Voor de kust liggen felgekleurde vissersboten en doemen onbewoonde bounty-eilandjes en fascinerende kalkformaties op vanuit de zee.
Krabi is gelegen aan de Phang Nga baai waarin diverse eilandjes in gelegen zijn met mooie bountystranden en goede gelegenheden voor duiken en snorkelen. Het wemelt er in ieder geval van de kleurrijke visjes.
De mangrovebossen en de kalksteenrotsen trekken veel toeristen kunnen met een longtailboot bezocht worden.
Ook in Krabi zijn er mogelijkheden voor georganiseerde rotsbeklimmingen. Geschikt voor klimmers van alle niveau ( 4=gemakkelijk tot 8b=zeer moeilijk, volgens Frans systeem).
Phuket

Het schiereiland is heuvelachtig met veel loofbos en een grillige rotskust met aan de westkant verzorgde zandstranden. In de maanden mei t/m oktober staat er men name aan de westkust een harde wind, waardoor het gevaarlijk kan zijn om in zee te zwemmen. 
Phuket is vooral geliefd bij de standgangers en het uitgaansleven. Op Patongbeach kan je 's avonds in de vele restaurantjes en kroegjes lekker eten en lang nagenieten.
Ook voor het shoppen biedt Patong genoeg. 
Natuurlijk heeft Phuket nog veel meer te bieden. Het schiereiland heeft onder andere het Gibbon-rehabilisatiecentrum, waar tamme gibbons leren in de natuur te overleven. Ook de orchideeën- en vlindertuin en het aquarium is interessant wanneer je nog wat flora en fauna wilt ontdekken. 
Verder worden er op het schiereiland diverse shows gegeven waar men Thai boksen en klassieke dans wordt getoond, ook de olifanten ontbreken niet.
In het binnenland zijn er nog diverse watervallen te bezoeken.

HomeCosta Rica - Nicaragua - PanamaThailandLandinformatiePlaatsinformatieReisverslagen