Home

Costa Rica - Nicaragua - Panama

Thailand

Landinformatie

Plaatsinformatie

Reisverslagen
Reisgenoten
Reisroute
Accommodatie
Extra informatie
Praktische informatie

Accommodatie

De hotels tijdens onze rondreis zijn zeer goede en comfortabele hotels of resorts op basis van drie en vier sterren. De kamers zijn voorzien van een badkamer met douche/bad en toilet. Ook heeft de kamer altijd airconditioning en een klamboe is dus niet nodig.
Veel hotels hebben een zwembad, zelfs in de wat meer afgelegen gebieden. 

 

Elektriciteit

In Thailand is het voltage: 220 Volt. In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen eenvoudig opladen, in sommige hotels is daar een "wereldstekker" voor nodig.


Eten en drinken

U kunt in Thailand de meest fantastische maaltijden bestellen. De Thaise gerechten zijn vaak lekker pittig en veelal zeer verfijnd en de basis is vaak rijst of noedels, gecombineerd met verse groenten en een vlees- vis- of kipgerecht. Wanneer u uw gerecht niet te pittig geserveerd wilt hebben, kunt u er even "Mai Pet" bij vermelden. Daarnaast worden er veel internationale gerechten geserveerd.

De Thaise keuken is heel voedzaam en eten is in principe overal veilig. Toch kan het voorkomen dat u last krijgt van maag- en darmstoornissen. Vaak komt dit door oververmoeidheid, het drinken van ijskoude drankjes en temperatuurverschillen en niet direct door het eten.

Thailand kent enorm veel exotisch fruit, zoals mango's, verse ananas, rambutans, bananen, en papaja's en die smaken het lekkerst wanneer ze vers geplukt zijn! U zult ze in overvloed aantreffen bij de buffetten en in de stalletjes langs de weg.
   

Het kraanwater is NIET drinkbaar, daarvoor koopt u water in flessen en dit gebruikt u ook om uw tanden mee te poetsen. Alle internationale frisdranken zijn te koop, evenals diverse exportbieren. Het lokale Singha en Chang bier en de Mekong whisky zijn prima te drinken en een Pina Colada met vers ananassap smaakt in Thailand lekkerder!Fotograferen

Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor u de foto maakt. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.

Neem ook voldoende opslagcapaciteit mee vanuit Nederland. Wanneer u batterijen gebruikt zorg ook voor voldoende reserve.

 

Geld en Valuta

De munteenheid is de Thaise Baht. De Baht is onderverdeeld in 100 satang. De hoogste waarde in bankbiljetten is 1000 Baht. U ontvangt voor 1 Euro ongeveer 41 Baht. (koers januari 2012)

Met uw bankpas en creditcard kunt u bijna overal in Thailand, zelfs in de kleinste dorpjes, eenvoudig en snel geld uit de geldautomaat halen. Maar uw bankpas moet wel geschikt zijn voor gebruik in het buitenland en voor elke transactie betaalt u een klein bedrag. Dit bedrag is 150 Bath. Houd rekening met de nieuwe regels die onder meer de Rabobank hanteert voor gebruik van uw pas buiten Europa. U moet uw pas eerst activeren alvorens u weggaat. Het is mogelijk zelfs handig wanneer u uw eigen kantoor op de hoogte stelt dat u in de eerste dagen vrij veel geld pint, voor het geval zij uw pas blokkeren uit het oogpunt van skimming. Uw Mastercard of Visa wordt op de meeste plaatsen, zoals hotels en winkels, zonder problemen geaccepteerd, maar daar heeft u nu ook een pincode voor nodig. Alleen een handtekening is niet meer voldoende! Probeert u kleine bedragen het liefst zoveel mogelijk contant te betalen.
Ervaring leert dat u geld pint en overal contant betaald. Is wel zo veilig.

Indien u onderweg gebruik maakt van uw creditcard of uw pinpas is het van het grootste belang dat u uw pas of kaart niet uit het oog verliest. Het komt helaas maar af en toe voor dat de gegevens van uw kaart gekopieerd worden en dat daarna betalingen worden verricht met uw creditcard of uw pinpas. Let er daarom op dat niemand uw pincode kan zien als u betaalt of geld opneemt met uw pinpas. 
 
  

In veel landen is het gebruikelijk dat er bij incheck een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour.

Kijk de rekeningen van uw drankjes en maaltijden goed na, zodat u weet waar u voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk.

 

Nuttige adressen

Paspoort en Visum

Consulaat Thailand:
Herengracht 444 (BG)
1017 BZ Amsterdam
Tel: 020 465 1532
Fax: 020-465 1543
Email:
info@thaiconsulate-amsterdam.org
Internet: 
www.thaiconsulate-amsterdam.org

Thais Verkeersbureau:
Tel: 0900 - 0400 222 (van ma t/m vrij van 10.00 - 12.30 en 14.00 - 15.30 uur)
Email: info@thaisverkeersbureau.nl

Internet: www.thaisverkeersbureau.nl

Nederlandse Ambassade in Thailand:
15 Soi Tonson, Ploenchit Road
Lumpini, Pathumwan
Bangkok 10330
Tel: 0066 (0)2 309 5200
Fax: 0066 (0)2 309 5205

LET OP: De bepalingen voor het toewijzen van visa bij aankomst te Thailand zijn gewijzigd. Onderstaande bepalingen zijn reeds van kracht.

Wanneer u met een internationale vlucht te Thailand arriveert krijgt u bij de immigratiedienst op het vliegveld een visum met een geldigheidsduur van maximaal 30 dagen. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Indien u langer dan 30 dagen verblijft kunt u op basis van dit visum op het Immigratiekantoor te Bangkok eenmalig een verlenging kopen voor de duur van maximaal 14 dagen. Overschrijding van uw toegestane verblijfsduur is strafbaar.

Heeft u een reis geboekt waar u tijdens de reis via een buurland Thailand binnenkomt, dan krijgt u via de Immigratiedienst een visum voor een verblijf van maximaal 15 dagen. Dit visum is kosteloos. Dit visum kunt u maximaal met 7 dagen verlengen door bij de Immigratiedienst te Bangkok een verlenging te kopen.

Adres:
Government Center Chaengwattana Building B , No. 120 (close to the Department of Consular Affairs, Ministry of Foreign Affairs, Chaengwattana Road.)
Moo 3 , Chaengwattana Road, Soi 7,
Tungsonghong Sub-District , Laksi District, Bangkok 10210
Tel : 0-2141-9889
Fax : 0-2143-8228

Maximale verlenging: indien bovenstaande mogelijkheden niet op uw verblijfsduur te Thailand van toepassing zijn raden wij u aan vóór vertrek de Nederlandse Visumdienst te raadplegen. Hier kunt u voor vertrek een 60-daags visum kopen. Zie www.keithexportservices.com


Tevens wordt geadviseerd dat uw paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden u aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat.
Vanaf 26 juni 2012 dienen alle kinderen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben.
U bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dient u tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of u een visum nodig heeft. Wanneer u een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zonodig dient u dit persoonlijk te regelen.

Wat neemt u verder mee:
Geld, bankpas, evt. creditcard, fotokopie van uw paspoort (in geval van verlies of diefstal), telefoonnummer SOS centrale, telefoonnummer van uw bank/creditcardinstelling om bij verlies/diefstal uw bankpas/creditcard te kunnen blokkeren, kopiepolis van uw reisverzekering, zeker een kopie van uw medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van uw medicijnen) en het telefoon- faxnummer van uw reisorganisatie.


Reisbegeleiding

Tijdens uw rondreis wordt u begeleid door een Nederlandssprekende reisbegeleid(st)er, die vaak woonachtig is in Thailand. De reisleider draagt zorg voor het hele organisatorische aspect van de reis en verschaft u informatie over de cultuur en gewoontes van de lokale bevolking. Naast deze Nederlandstalige reisleider, wordt er in Thailand tevens gebruik gemaakt van lokale, Engelssprekende, gidsen, om zoveel mogelijk informatie over het land, natuur en bevolking te krijgen. Uw Nederlandse reisleider neemt dan, indien noodzakelijk, de vertaling op zich. Een buitenlandse reisleider heeft namelijk niet de papieren om in Thailand te werken en mag derhalve tijdens bezoeken aan onder andere het Koninklijk Paleis en de Wat Pho niet mee naar binnen.

 

Reisgidsen en literatuur

Er zijn verschillende reisgidsen en kaarten van Thailand verkrijgbaar. Onder andere van de merken Capitool, Marco Polo, Lonely Planet, Trotter, National Geographic. Deze zijn bij de betere boekhandel en zaken als ANWB, Bever zwerfsport verkrijgbaar.
Kijk voor meer informatie ook eens op www.thailandreisgids.nl, deze site bevat heel veel informatie inclusief foto's en kleine filmpjes en is geheel in het Nederlands.


Souvenirs

In Thailand is werkelijk van alles te koop en zeker voor kooplustigen is Thailand een waar paradijs. U kunt kleding laten maken, die vaak al binnen 24 uur wordt afgeleverd of bestaande kleding laten namaken.  

In de warenhuizen en winkelcentra kunt u naast luxe artikelen ook souvenirs kopen variërend van: houtsnijwerk, batik, T-shirts, gouden en zilveren voorwerpen, bijzondere sieraden en nog veel meer.
De avondmarkt in Chiang Mai is stukken goedkoper dan wanneer u in Bangkok of Phuket uw souvernirs koopt. Het meeste komt namelijk allemaal uit het noorden van Thailand.

Onderweg zijn, op lokale markten en in kleine winkeltjes, veel typisch Thaise souvenirs te koop, maar hier moet u zeker afdingen! Afdingen is een sport en gaat met veel show gepaard. Let op de zeer strenge douanerichtlijnen met betrekking tot vrije invoer.  www.douane.nl


Telefoon, internet en post 

Communiceren met het thuisfront is vanuit Thailand niet moeilijk. Bijna in het hele land heeft u goed bereik en kunt u eenvoudig gebruik maken van uw mobiele telefoon. Informeer voordat u op reis gaat bij uw provider wat de kosten zijn. Deze kunnen nogal hoog zijn. Wees voorzichtig met het bellen vanuit de hotelkamer, de kosten kunnen enorm oplopen.

Internet is overal toegankelijk en bijna elk hotel heeft internetfaciliteiten. Wi-Fi wordt ook overal aangeboden, en is opvallend genoeg in de kleinere hotels vaak nog gratis, terwijl u in de grotere hotels of gratis, maar traag, of alleen tegen vergoeding van Wi-Fi gebruik kunt maken. Ook dan zijn de verbindingen niet altijd even snel.

Wanneer u aanzichtkaarten verstuurd moet u rekening houden dat deze ongeveer zes tot zeven dagen later in Nederland zullen aankomen. 

  

Tijdsverschil 

Het tijdverschil met Thailand bedraagt in de zomermaanden 5 uur. In de wintermaanden is het in Thailand 6 uur later.


Tips en fooien

Het is zeer gebruikelijk dat er hier voor diensten en service een tip wordt gegeven. In Nederland is het bedieningsgeld vaak bij de prijs inbegrepen, maar in Thailand zijn de mensen vaak geheel afhankelijk van deze tips en fooien. Het gaat altijd om kleine bedragen en ons advies is: wees gul, want ze zijn er heel blij mee.

Bij de aanvang van de rondreis zal de reisleider voorstellen een gezamenlijke fooienpot te maken voor uitgaven onderweg. U moet denken aan fooien voor kofferjongens, kamermeisjes, mensen van diverse bootjes, enz. . Ervaring heeft geleerd dat u hiervoor een bedrag van € 2,50 per persoon, per dag, voor dient te reserveren. Uw reisleider houdt een uitgavenoverzicht bij, wat u te allen tijde kunt inzien.
Het geven van een fooi aan de reisleiding na afloop, wordt uiteraard door uzelf bepaald en is volledig vrijwillig.Vaccinaties / Gezondheid

Geadviseerd worden de vaccinaties: DTP en Hepatitis A en B.

Laat u goed voorlichten door uw plaatselijke GGD, uw huisarts of de Reisdokter. Neem in ieder geval het reisprogramma mee voor een goed advies.

LET OP! De aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en evt. anti-malariamaatregelen nodig zijn.
Om uitdroging te voorkomen kunt u het beste een O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere Nederlandse apotheek verkrijgbaar. Verder is thee (met suiker) drinken altijd verstandig.

Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen. Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier vaak de oorzaak van. Het beperkt gebruik van Immodium tabletten uitkomst bieden, maar in zo’n geval voorkomt advies van een arts vaak verdere problemen.


Veiligheid 

Zoals in ieder land en in elke grote stad ter wereld dient u ook in Thailand goed op te letten op uw bagage. Zeker wanneer u ronddoolt in smalle steegjes, drukke winkelstraten en op stations moet u extra op uw spullen passen.
Uw paspoort, uw geld, pinpassen en cheques kunt u het beste opbergen in een kluisje in het hotel.
 

Vervoer  

FOX gebruikt de beste bussen, die lokaal verkrijgbaar zijn en dat zijn hier luxe touringcars, die voorzien zijn van airconditioning, toilet en 45 zitplaatsen. Naast de chauffeur rijdt er ook een bijrijder mee. Deze zorgt onderweg voor het schoonmaken van de bus, het in- en uitladen van de koffers en een verkoelend drankje onderweg.
Het verkeer in de grote steden kan het beste worden vergeleken met een mierenhoop. Auto's, brommers, fietsen, bussen, tuk tuks en voetgangers bepalen het straatbeeld. Er wordt links gereden en zeer goed uitkijken, is zeker in Bangkok, zeer noodzakelijk. De wegen zijn soms 12 baans en er wordt links en rechts ingehaald. Bovendien denk niet dat 12 baans betekent dat dit 6 heen en 6 banen terug is maar er wordt gerust 2x 8 baans van gemaakt. Een fascinerend beeld!

De tuk tuk is in deze gigantische stad het vervoermiddel bij uitstek en een ritje gaat snel en goedkoop. Om onaangename misverstanden te voorkomen is het verstandig, voordat u instapt, de ritprijs af te spreken. Stevig onderhandelen is hier een must! Taxi's vindt u vooral in de grote steden en kunt u via de hotelreceptie bestellen of handmatig aanhouden. Eis altijd dat de meter aan staat, anders betaald u veel te veel!

Bangkok heeft naast de taxi's en tuk tuks ook een goed metro netwerk, waarmee je goedkoop en makkelijk kunt reizen. Bovendien gaat dit sneller dan wanneer je door het drukke verkeer van A naar B moet.
Verder kan je in Thailand ook eenvoudig een binnenlandse vlucht nemen. Er zijn diverse kleinere vliegvelden verspreidt over het land. Naast dit alles zijn er ook een soort van intercitytreinen tussen de grotere steden. Echter, deze gaan niet in de snelheid zoals wij dit in Nederland gewend zijn maar rijden overwegend 's nachts en traag.

Nog een belangrijke tip: zorg altijd dat u het adres van uw hotel in het Thais bij u heeft. Niet alle taxichauffeurs spreken Engels!

HomeCosta Rica - Nicaragua - PanamaThailandLandinformatiePlaatsinformatieReisverslagen