Home

Costa Rica - Nicaragua - Panama

Thailand

Landinformatie

Plaatsinformatie

Reisverslagen
2009
2012

Vakantie! (Dag 1+2, 27+28 mei 2012) 22˚/33˚

Na een lange tijd van voorbereiding en het er naartoe leven is eindelijk onze vakantie begonnen.

Ruim op tijd arriveerde Leslie om ons naar Schiphol te brengen.

Aangekomen moesten we nog even wachten om in te checken. Hierna maar direct door de douane en op naar de koffie. En natuurlijk mensen kijken. ..

Zonder vertraging vertrokken we om 14.00 uur via de Polderbaan om de route via Berlijn, Kiev, Baku, Kabul, Lahore en Dehli naar Bangkok te volgen.

Tijdens de vlucht hebben we diverse keren te maken gehad met stevige turbulentie maar voor de rest een prima vlucht. Goede verzorging aan boord maar de zogenoemde 'comfort class stoelen' in de economy zijn toch niet zo comfort class.

 

Na om 06.15 uur, plaatselijke tijd (= +5 uur), te zijn geland op naar de douane en de koffers. Een heel eind lopen is het toch wel alvorens we de douane in het zicht krijgen. Een zeer vriendelijke Thai verwees ons naar een douanepoortje wat alleen voor de Thai zelf was maar ondanks dat werden we toch geholpen. Er wordt een digitale foto gemaakt maar hoe lelijk je daar mogelijk opstaat weet je gelukkig zelf niet!

Nadat we de koffers van de bagageband hadden gehaald stond er al een vertegenwoordiger van de plaatselijke reisagent op ons te wachten om de transfer naar het Ramada hotel te begeleiden.

De rit van 45 minuten door een traffic jam was toch heel relaxed. Ze rijden op een 3-baans weg wel 5 rijen dik, links en rechts inhalend en maar bumper kleven. De Nederlandse justitie zou smullen en krijgt alleen maar het €-teken in de ogen met zoveel verkeersovertredingen!

 

Aangekomen bij het Ramada hotel checken we in en krijgen we kamer 1911 (dit heet 19e etage, kamer 11). Eenmaal op de kamer zijn we toch maar een paar uurtjes gaan slapen. 's Middags even naar de bank om onze US dollars om te wisselen en ook nog even naar de 7-eleven (de supermarkt die je bijna op elke hoek van de straat tegenkomt) geweest. Voor het diner zijn we maar dicht bij huis gebleven, dat houd in het restaurant van het hotel zelf, en heeft Ingrid een lekkere curry en ik zelf één of ander noedel gerecht gegeten. Zalig bereid en een lust voor het oog over hoe het wordt opgediend.'s Avonds nog even lekker op het terras van de poolbar gezeten met mooi uitzicht over de stad en een lekker zwoel windje.

Het was uiteindelijk nog 33 graden!

Om 9 uur hebben we het voor gezien gehouden daar Ingrid haar luiken al bijna waren dichtgevallen.Tempeldag (Dag 3, 29 mei 2012) 32˚

Vandaag lekker uitgeslapen. Na een lange reis zonder veel slaap is dat zeker aan te raden.
Na het ontbijt zijn we er eens op uit getrokken richting de Wat Pho. Een taxi besteld (neem wel een metertaxi anders betaal je te veel) en voor 80 Bath bracht de chauffeur ons naar hartje centrum, een rit van zo'n drie kwartier. Een ticket voor deze tempel kost 100 Bath per persoon.
                                                                                                                                          De Wat Pho is een groot tempelcomplex met als hoogtepunt de liggende Boeddha. De voeten van de Boeddha zijn ingelegd met parelmoer.
Dit enorme gouden beeld is één van de vele heiligdommen die de stad rijk is. Naast de tempel met de liggende Boeddha zijn er nog vele kleine stoepa’s en overige gebouwtjes met kleine zittende Boeddha’s.
Naast dat er zeer veel met bladgoud is bedekt zien we ook allerlei figuren die als een soort poortwachters staan opgesteld. Rijk gedecoreerd en uitziend als een soort narren.
Het geheel is mooi aangelegd op een terrein, volledig ommuurd en met vele mooie perken alwaar ook weer kleine beeldjes in staan en soms een waterpartij.


Na hier een tijdje te hebben rondgelopen zijn we weer teruggekeerd naar ons hotel. We blijven ons verbazen hoe het verkeer hier kriskras door elkaar rijdt en ook hoe men hier de goederen op een brommertje bindt of in een tuk tuk vervoert. Tevens hebben we direct geleerd dat je inderdaad een metertaxi, met de meter ook daadwerkelijk aan, moet nemen, want voor 300 Bath zijn we met een taxi weer terug in het hotel.

Aangekomen in het hotel zijn we eens lekker bij het zwembad gaan liggen.
Echter, er stond zo'n harde wind dat Ingrid haar korte broek in het water belandde en mijn slippers zelf aan de wandel gingen.
Nadat we weer op de kamer waren barstte er een enorm onweer los. Dit ging gepaard met zeer veel regen en ook de elektra viel kort uit.
Door de enorme regenval hebben we een bezoek aan het Baiyoke skytower maar uitgesteld en in het hotel gegeten.Uitzicht by night (Dag 4, 30 mei 2012) 33˚

Na een nacht vol met 'gezellige' buren en weinig slaap toch maar een klacht ingediend. De vriendelijke juffrouw van de receptie beloofde één en ander op te lossen.

Nadat we ontbeten hebben een taxi genomen voor 151 Bath en 45 Bath voor de tolweg naar het Koninklijk Paleis en de Wat Phra Kheo genomen. De entree hiervoor bedraagt 400 Bath per persoon maar het ticket is binnen één week ook geldig bij bijvoorbeeld het Chitralada paleis.
De Wat Phra Kheo is de tempel met de Emerald Boeddha. Je moet wel goed kijken om deze te zien maar het zal zo wezen. Ook hier zien we weer veel in bladgoud bedekt en vol tierelantijnen.
Ook deze tempel is weer gebouwd met vele bijgebouwen en stoepa’s er omheen. Hoe groter, hoe belangrijker en hoe meer goud en edelstenen hoe rijker de mensen die de stoepa hebben laten bouwen.


Tijdens ons bezoek hebben we ook de wisseling van de wacht bij het paleis mogen aanschouwen. Meestal mag je deze mensen niet fotograferen maar deze paleiswachten gingen zeer welwillend op de foto.
                                                              
               
Na hier een tijd te hebben doorgebracht liepen we koning Bhumibol bijna van z'n sokken af. Hij werd gehaald door een taxibusje maar hij liep vrij slecht en ziet er erg broos uit. Volgens de Thai verblijft de koning al een aantal jaren in het ziekenhuis en gaat het slecht met hem.

Op de terugweg naar het hotel hebben we aan sight-seeing Bangkok gedaan. Onze taxichauffeur had volgens ons geen flauw idee waar hij naartoe moest en zat maar in het Thais vragen te stellen waar wij toch echt geen snars van verstonden. Uiteindelijk zijn we via enkele omzwervingen toch bij het hotel aangekomen voor 140 Bath.

Gezien onze denderende nacht hebben we nog een uiltje geknapt en zijn daarna te voet naar het Baiyoke Sky Hotel gegaan. Hier hebben we eerst voortreffelijk gegeten op de 79e verdieping, alwaar je al een schitterend uitzicht had, en vervolgens zijn we naar de 84e verdieping gegaan om van het grandioze uitzicht te genieten. Je kan hier op een langzaam draaiend plateau Bangkok in 360 graden bekijken. Een belevenis op zich! 
                                                                                                                                                                                                                        
Op de terugweg naar ons eigen hotel ruik je allerlei etensgeurtjes door elkaar van de vele restaurantjes en stalletjes langs de kant van de weg, lees stoep.
En voor een ieders veiligheid hebben de Thai over veel drukke wegen in de stad loopbruggen gebouwd. Je hebt een mooie blik over het drukke verkeer maar je ruikt ook de vele uitlaatgassen. De stalletjes staan niet alleen op de stoepen maar ook op de loopbruggen en verkopen niet alleen eten maar ook allerhande andere goederen waaronder kleding, tassen en koffers, sieraden enz..
Na nog even de 7-eleven te hebben bezocht nog even ons zwoele plekje op het terras opgezocht en bij nog een drankje enigszins opgedroogd.                     
 
                                                                                                                                                                  
Een rustig dagje (Dag 5, 31 mei 2012) 34˚                                                                                

Na een goede nacht zouden we naar de Dusit Zoo en het Chitralada paleis gaan. Echter dit werd ons direct afgeraden door de man die voor ons de taxi zou bestellen. De reden hiervoor was dat er weer protesten zijn bij het National Parlement wat op een steenworp afstand ligt van de Zoo en het paleis.
Oké, daar sta je dan en moet je even iets anders verzinnen. De chauffeur van het hotel bood aan ons naar het Siam Ocean World of naar de Safari World te brengen. Besloten om naar het Ocean World te gaan en hij kon ons ook nog een korting verschaffen, mooi meegenomen. We betalen 900 Bath met z’n tweetjes.
Het Siam Ocean World is zeer mooi opgezet en hier kan je dan ook gerust een tijdje vertoeven, hetgeen wij dan ook gedaan hebben.           
                                                 
              
Nadat we uitgekeken waren zijn we richting Lumpini park gegaan. Eerst nog even geld gepind en twee kaartjes voor de skytrain gehaald. Voor drie haltes betaal je 20 Bath. De skytrain is gezien de prijzen van de taxi toch niet zo goedkoop als menigeen doet geloven maar wel snel en koel.

Wanneer we uit de skytrain naar beneden kijken zien we het chaotische verkeer.
Dan de oase midden in de stad, het Lumpini park. Heel wijds opgezet met diverse meertjes, waar je ook nog met een waterfiets op kunt, en mooie lanen.
Schitterend met planten en bloemen verzorgd. Veel Thai, maar ook de buitenlandse toerist en student, gebruiken het park ook voor te joggen.


Na een uurtje hier uitgepuft te hebben zijn we op zoek gegaan naar een taxi die ons voor 120 Bath naar het hotel bracht. Het zwembad bracht daarna de nodige verkoeling.
Op het moment dat we wilden gaan eten begon het enorm te plenzen. Gezien we allebei wel trek hadden hebben we maar in het hotel gegeten. Nadien nog even lekker op het terras zitten nagenieten van de dag.Boottocht (Dag 6, 1 juni 2012) 35˚

Vandaag hebben we het over een andere boeg gegooid. De taxi heeft ons voor 120 Bath naar de pier van de Chao Phraya Bootexpress gebracht alwaar wij de lijnboot hebben genomen om beide oevers van de rivier vanaf het water te bekijken. Het ticket kost 150 Bath per persoon maar dan kan je de hele dag overal op- en uitstappen waar je zelf wilt.
Tijdens de boottocht hebben we ook het Koninklijke Sloepenmuseum kort aangedaan. Deze sloepen worden tegenwoordig nog maar zelden gebruikt maar zien er wel heel indrukwekkend uit.

Ook tijdens deze boottocht hebben we nog een kleine break gemaakt bij de Wat Arun. Een ticket kost 50 Bath per persoon.
Deze schitterende tempel valt te beklimmen maar daar hebben wij vanaf gezien vanwege de zeer hoge treden en de warmte die weer als een deken over ons heen lag.


Nadat de boot het eindpunt had bereikt hebben we het nog wat gekker gemaakt. Een tuk tuk in plaats van een gewone taxi heeft ons weer naar het hotel gebracht. Een prijsafspraak gemaakt voor 220 Bath. Het dak van onze tuk tuk was ook zeer gedecoreerd. Het is bovendien een hele ervaring om in het drukke verkeer van Bangkok in zo’n brommertaxi van A naar B te gaan. Gezond is het zeker niet met al die uitlaatgassen.

Het zwembad heeft vanmiddag weer als verkoeling gediend. Aan het eind van de middag nog even de 7-eleven bezocht en nog een hapje gegeten.
Helaas is er vanavond weer een stortbui gevallen. Echter, deze heeft niet tot de gewenste paar graadjes verkoeling gezorgd.Alles van goud (Dag 7, 2 juni 2012) 35˚


Vandaag voor Bangkok de laatste tempel bekeken.
We zijn hier natuurlijk weer met een taxi naartoe gegaan maar dat was wel even stevig op de strepen staan. Chauffeurs die 300 Bath vragen voor een ritje van 90 Bath hebben we maar doorgestuurd. Uiteindelijk voor 80 Bath naar de Wat Traimit gegaan. Een ticket kost 40 Bath voor alleen de tempel en 80 Bath wanneer je ook de bibliotheek in wilt.
De Wat Triamit ofwel de tempel van de Gouden Boeddha. Nou daar is niets aan miszegd. Alles, buiten de muren, is van goud.
De tempel is gelegen midden in de woon-/werkwijk Chinatown, met alle drukte eromheen die je in een wereldstad kan  verwachten.Na nog een stuk door Chinatown te hebben gelopen weer een taxi terug naar het hotel voor 100 Bath genomen.                                          
                                                                                                                         
Nadat we vanmiddag hadden gezwommen werd er op de kamer gebeld, het was Martin, onze reisleider. Hij wilde ons alvast ontmoeten en even een aantal zaken doornemen. Na een gezellig gesprek waarbij we toch nog wel even op onze strepen zijn gaan staan, Fox bood namelijk excursies aan die ze in Bangkok niet meer aanbieden, zijn we wat gaan eten, supermarkt bezocht en de geldautomaat nog wat lichter gemaakt.
Morgen komt de rest van de groep en gaan we met andere tijden werken.Groep compleet (Dag 8, 3 juni 2012) 34˚

We schrijven 07.30 uur, de kamertelefoon rinkelt. Martin, onze reisleider aan de lijn, meldt dat hij met groep beneden staat en dat het inchecken zeer lang gaat duren en hij alvast de briefing gaat doen. Leuk en fijn, maar onze wekker is nog maar net gegaan. Aldus maar opgestaan zonder te haasten en eerst ontbeten. Vervolgens aangesloten bij de groep waar Martin aan het laatste deel van de briefing bezig was. Hier de lijst ingevuld voor de diverse optionele excursies en maaltijden tijdens de reis en de fooienpot betaald. 1250 Bath per persoon.
De ochtend met de groep doorgebracht bij de poolbar totdat een ieder zijn kamer had.
                                                                                                                                                     
Om 12.00 uur was het verzamelen voor de lunch in het Baiyoke Sky Hotel. Wij wisten natuurlijk al wel een beetje wat we konden verwachten maar ondanks dat was het weer heel verrassend wat er allemaal klaar stond. Daarna weer het schitterende uitzicht maar dan bij daglicht op het draaiende plateau.

Hierna was de middag ter vrije besteding. Wij zijn dan ook lekker bij het zwembad gaan liggen.
Voor het welkomstdiner werden we om 19.00 uur bij het restaurant van het hotel verwacht. Er werd een zeer gevarieerd menu voorgeschoteld maar wel best pittig. Nadat we vandaag met de meesten van de groep wat nader kennis hebben gemaakt zijn de meesten van de groep direct naar bed gegaan. Zij hadden uiteindelijk ook een nacht gemist.
Morgen is het Visakha Bucha, een feestdag.
Kanalen (Dag 9, 4 juni 2012) 34˚ 


Na gisteravond behoorlijk misselijk te zijn geweest met flinke pijn in het hoofd ging het vanochtend wel weer. Waarschijnlijk is het eten bij mij niet zo goed gevallen. Wij staan nog wat later op en ontbijten op het gemak.
De groep is vanochtend vroeg weggegaan voor het bezoek aan de Wat Pho, de Wat Phra Kheo en het Koninklijk Paleis. Wij hadden met Martin afgesproken om 10.30 uur bij de receptie, om met de taxi naar de bootsteiger te gaan voor de klonghtour. Deze tour door de kanalen van Bangkok geeft aardig weer hoe er in Bangkok wordt geleefd, van rijk tot arm. Tijdens deze tour stopte de boot bij de Wat Arun. Gezien het feit dat het vandaag Visakha Bucha is, was het er erg druk. Deze feestdag is altijd bij de eerste keer volle maan eind mei of begin juni. Op deze dag is het verboden om te roken en alcohol te drinken.
Officieel mag het ook in de hotels, restaurants en supermarkten niet verkocht worden maar ook in Thailand wordt er niet zo streng meer met de regeltjes omgegaan.

Na deze tour hebben we weer geluncht, alwaar weer een heel buffet voor ons stond opgesteld. De aansluitende wandeling door Chinatown hebben wij al vrij snel moeten afbreken daar ik toch weer niet lekker werd. Aldus een taxi genomen naar het hotel en even een paar uurtjes slapen. Want... ik wilde de dinercruise toch niet missen.

De dinercruise over de rivier de Chao Phraya was in een woord top. Met een heerlijk zuchtje wind erbij en lekker eten was het zeer gezellig aan boord.
Langs de rivier is er dan een heel mooi uitzicht op de verlichte Wat Arun en iets verder van de achter de kade de verlichte daken van het Koninklijk Paleis en de Wat Phra Kheo en de Wat Pho. Ook de grote bruggen over de rivier zijn geheel verlicht.
                                                                       
Helaas na aankomst terug in het hotel was er weinig meer te beleven vanwege de feestdag dus was het maar gezellig maken op de kamer.
Morgen hebben wij nog een vrije dag waar de rest van de groep gaat fietsen door Bangkok.De was (Dag 10, 5 juni 2012) 35˚

Vandaag eerst achter het kamermeisje aan. We hadden gisteren een behoorlijke stapel wasgoed afgegeven voor reiniging en die zou volgens de papieren 's avonds voor 20.00 uur weer terug zijn. Maar wat er was, dus niets.
Op het moment dat ik met het kamermeisje in discussie was heeft Ingrid alle kasten opengetrokken. Wat bleek, al het wasgoed hadden ze op kledinghangertjes in de kast gehangen waar ik op het formulier had aangegeven ‘gevouwen’?!. Onze shorts met veiligheidsspelden door het elastiek aan het hangertje vastgemaakt. Aldus een hoop prutswerk al voor het weer de koffer in kon. Eerst had ik de koffers helemaal leeggemaakt want een week uit de koffer leven... ja, ontploft!
Tussen de was en kofferperikelen door hebben we natuurlijk ook nog even ontbeten om daarna lekker bij het zwembad te gaan liggen. Na anderhalf uur werd het toch wel erg warm en hebben we de schaduw opgezocht. Een lichte lunch op het terras van de poolbar, een geroosterde boterham met gebraden garnalen en een beetje salade, aangevuld met nog een heerlijke verse vruchtensap, smaakte zeer goed.

Aan het einde van de middag hebben we ons klaargemaakt voor Siam Niramit. Een show waarin het verleden uit de diverse streken van het land wordt uitgebeeld met muziek en dansspektakel.
Bij thuiskomst alles zoveel mogelijk in orde gemaakt want morgen gaat de wekker om 05.30 uur!


Ayutthaya (Dag 11, 6 juni 2012) 35˚

Vandaag hebben we Bangkok achter ons gelaten. De reis gaat eerst naar het zomerpaleis van de koning Bang Pa-In. We hebben onder leiding van onze Thaise gids Yanjong een rondleiding door het park en diverse gebouwen. Het is gelegen in een mooi aangelegd park en goed onderhouden. Om één van de gebouwen binnen te bekijken moesten de dames een omslagdoek om doen, ook al hadden ze een lange of driekwart broek aan, dit als teken van respect.Nadat we het paleis hebben gezien rijden we door naar Ayutthaya. We gaan hier eerst naar de Wat Yai Chai Mongkhol. Hier is het een enorm feest omdat er een monnik de hoogste rang in het Boeddhisme heeft bereikt. De koning heeft deze rang hoogstpersoonlijk uitgereikt. In Thailand zijn er maar ongeveer 10 monniken die deze rang hebben.

Vervolgens door naar Wat Maha Tat. Een tempelruïne waar het hoofd van de Boeddha volledig is ingegroeid tussen de boomwortels.
Rond het ingegroeide hoofd van deze Boeddha staan nog enkele ruïnes van enkele tempels, onder andere een hele rij Boeddhabeelden zonder hoofd. 
                                                                     
Het is overigens verboden om hier achter te gaan staan en je te laten fotograferen met je eigen hoofd boven het beeld. Er staat dan ook een beambte die dit nauwlettend in de gaten houd.

Om vervolgens een beetje af te koelen volgde daarna een boottocht rond Ayutthaya. Je ziet hier de overblijfselen van de diverse culturen waar in het verleden handel mee werd bedreven. De Nederlandse en de Portugese invloeden van weleer zijn, wanneer je goed rondkijkt, nog wel te vinden.

Na de lunch werd koers gezet richting Tak. Een klein provincieplaatsje waar eigenlijk niets te doen is. De overnachting hebben we hier in het Viangtai Riverside Hotel. Een vrij oud en enigszins smoezelig hotel. Echter het eten was wel in orde. Later op de avond hebben we het nog zeer gezellig gehad onder het genot van een drankje.

Olifanten (Dag 12, 7 juni 2012) 35˚

Vandaag koers naar Chiang Mai. Eerst bezoeken we het Elephant Hospital in Lampang. Een kleinschalig project van en door vrijwilligers waar zieke en gewonde olifanten worden opgevangen. We zien hier onder andere een kleine introductiefilm en aansluitend de olifanten die met alle liefde verzorgd worden. Eén van de olifanten heeft een prothese nadat hij in het grensgebied met Myanmar (voorheen Birma) op een landmijn is gestapt.

Vervolgens gaan we verder en komen uit in San Kamphaeng. We bezoeken hier Bo Sang, een fabriekje wat parasollen, waaiers en nog veel meer dingen maakt en met de hand beschilderd. Heel erg leuk en interessant. Het gehele proces hoe het gemaakt wordt is hier te zien, van het maken van de papieren vellen tot het in elkaar zetten van de parasolframes.
Wij kopen hier enkele mooie waaiers en ik laat mijn beschermhoes van het tablet beschilderen waar je een vrijwillige bijdrage voor kan geven. Een bedrag per grote van de beschildering wordt als richtlijn gegeven. Ik geef de kunstenaar 250 Bath.

Na de lunch, die weer voortreffelijk was, zijn we naar de zijde-, zilver- en jadefabriek gegaan. Leuk allemaal om te zien... maar wij toch maar niet kopen. Wat ons hier zeer stoorde was de opdringerigheid van de verkopers. Je had nog geen stap binnengezet of er stond al een dame achter je. Rustig rondkijken was er dus niet bij.

Na al dit moois op naar het hotel. Nog een kleine stop bij een junglemarkt. Je ziet hier de producten die de bewoners van de uitgestrekte bossen zelf verbouwen en daarnaast ook veel eetbare zaken waar wij westerlingen niet aan moeten denken. Je moet dan denken aan gebakken sprinkhanen, meelwormen enz. en gegrilde kikkers.
                                                                                        
Aangekomen in het hotel en uitblazen bij het zwembad.

Voor het diner gaan we vanavond naar een klein restaurantje in de stad.
Heerlijk gegeten en klaar voor de avondmarkt. Inmiddels was het lekker gaan onweren en plensde het flink maar dat mocht de pret niet drukken. Eenmaal op de markt zijn we toch weer die Hollanders "kijken, kijken, maar niet kopen".
Het regende nog steeds flink en we begonnen al aardig nat te zijn waarop we besloten hebben om met 12 man een pick-uptaxi te nemen naar het hotel. Zo’n taxi is een omgebouwde pick-up, een soort huif van metaal erop en twee bankjes erin. De achterklep eraf en een treeplank op de bumper en klaar is de Songtaew, zoals de taxi wordt genoemd. De chauffeur rekende ongeveer 360 Bath voor 12 personen, ofwel 75 eurocent per persoon.Reuzepanda’s (Dag 13, 8 juni 2012) 32˚                                                                                        

Vanochtend hebben we de vlaggenheuvel bezocht. Hiermee wordt bedoeld de berg waarop de Wat Doi Suthep is gelegen. Schitterende tempel met een enorme trap van 370 treden.
De weg er naartoe gaat ongeveer met een gemiddeld steigingspercentage van 8% omhoog en is zeer bochtig. Bij helder weer heb je een mooi uitzicht over Chiang Mai.
De Wat Doi Suthep is een tempel met een muur eromheen met allerlei bijgebouwtjes. Een grote stoepa op het tempelplein en allerlei Boeddhafiguren in alle standen alwaar geofferd kan worden. Ook de mogelijkheid om iets of iemand te laten inzegenen door een monnik is aanwezig.

Na de lunch splitst de groep zich op. Wij zijn samen naar de Zoo gegaan, anderen hebben het Tiger Kingdom bezocht en de rest heeft geluierd bij het zwembad.
We wilden allebei graag de reuzenpanda's zien en dat is hier nog mogelijk. De Zoo is een schitterend aangelegd park maar het gaat wel heuveltje op en heuveltje af. Echter, hier hebben ze wat op gevonden. Er is een soort skytrain door het park en een busdienst met verschillende "stations". Naast alle dieren die hier zijn te zien is de Zoo ook een adventure park. Nederland kan hier nog wel wat van leren, het exploiteren van pretparken en dierentuinen.

In de avond hadden we het Kanthoke diner. Dit diner, volgens de Lanna cultuur, wordt gehouden aan lage tafeltjes met een gat in de grond. Je zit als het ware op de grond. Tijdens het diner wordt een show gegeven met oude dansen en muziek uit de tijd van de Lanna dynastie.

Na terugkomst in het hotel mijn verjaardag afgesloten met nog een drankje. Een mooiere dag had ik mij niet kunnen wensen.Vrije dag! (Dag 14, 9 juni 2012) 32˚

Vandaag staat er voor ons niets op het programma. We hoeven dan ook niet vroeg op en dat doen we dan ook niet. De rest van de groep gaat vanochtend fietsen tussen de rijstvelden met een lunch na afloop. Vanmiddag zijn er nog enkele die een workshop Thais koken gaan volgen.

Na het ontbijt zijn we een wandeling gaan maken in de oude stad van Chiang Mai. Veel is daar niet van over enkel een paar stukken van de oude stadsmuur en je kunt het terugzien aan de smalle straatjes en de vele kleine tempeltjes. De gracht om de oude stadsmuur is eigenlijk een mooie trekpleister met vele fonteinen.
Het is wel mooi om te zien en de sfeer eromheen heeft iets gezelligs.
                                                                                                     
In de middag hebben we totdat het plots ging regenen lekker aan het zwembad gelegen. Uiteindelijk kwam het om 17.00 uur even flink met bakken uit de lucht vallen. De gewenste verkoeling bracht het nog steeds niet dus het was alleen goed voor het groen en de stof.

Met z'n vijfen besloten een Songtaew te nemen naar restaurant The Riverside aan de Ping-rivier. Dit restaurant is mooi gelegen aan de rivier en heeft ook een terras wat overgaat in enkele boten die in de avond ook over de rivier heen en weer varen tijdens het eten.
Na heerlijk te hebben gegeten voor weinig zijn we nog een keer naar de avondmarkt gelopen als afsluiting van de dag. Het was droog en dat maakt het shoppen toch een stuk prettiger. We kopen toch een klein teakhouten olifantje.


Olifant, os en bamboevlot (Dag 15, 10 juni 2012) 33˚ 

Vandaag vertrekken we uit Chiang Mai naar Chiang Rai. Onderweg maken we een stop bij een olifantenkamp, Mae Taeng. We zien hier hoe de olifanten worden gewassen en krijgen een show te zien met allerlei kunstjes.
Daarna volgt de olifantentoer. Ja Leslie, jij vroeg het je af of ik dat ging doen, maar ja, ook ik ben op die olifant gaan zitten. Een mooie tocht volgde door de jungle en de rivier. Het is overigens niet echt een pretje om op het stoeltje te blijven zitten. Elke stap voel je en je glijdt constant van het stoeltje af.

Op het eindpunt zijn we overstapt op een ossenwagen om terug te keren naar het basiskamp. Flink door de modder en een lekkere regenbui heen en langs enkele rijstvelden.
                                                                                                             
Wat volgde was het afdrijven op een bamboevlot van de rivier. Een tocht van 4 km bij hoog water in 30 minuten. Je zit met 4 mensen op het vlot met voor en achter een bootsman die met een lange bamboestok het vlot in de juiste richting duwen.
Prachtig mooi om te zien hoe de mensen zo in de bergen in the middle of nowhere leven en werken. Ook moeten wij ons bedenken dat wij dan wel heel erg luxe leven wanneer je ziet dat deze mensen leven in een soort hutje zonder de mogelijkheid dit geheel te kunnen sluiten.
Na deze onderdelen stond de lunch op het programma. Zoals bijna altijd stond er weer een buffet voor ons klaar.

Na de lunch zijn we richting Chiang Rai vertrokken. Door de bergen en met een grote afwisseling van natuur. Plantages met teakhoutbomen of bananen, rijstvelden of gewoonweg jungle. Tijdens een korte stop voor toilet en koffie bij een heet water bron met een soort markt waar veel ‘zilver’ werd verkocht heb ik nog even flink af staan dingen voor de aankoop van een mooie, vrij grote (± 25 cm hoog), teakhouten olifant.

Vlak voor Chiang Rai maakten we nog een stop bij de witte tempel, de Wat Rong Khun.
Deze is en wordt gebouwd door een kunstenaar en die bekostigd dat geheel uit eigen middelen.
De uitstraling is niet zoals bij de standaard tempels in Thailand maar één met veel tegenstrijdige contrasten. Ook de buitenkant is erg, naar ons idee, buitensporig.Vervolgens het laatste stukje naar ons hotel. Het is inmiddels 17.30 uur als we aankomen bij het schitterende Phowodol Resort en Spa. We hebben voor de komende twee nachten allemaal vrijstaande huisjes in een prachtige omgeving.
                                                                                                     
                                                                                          
Wanneer het tijd voor het diner is begint het te onweren en er valt een enorme plensbui. Zoveel dat er enkele van onze groep tot de enkels in het water staan en de dakgoten het allemaal niet meer verwerken.
Het diner is weer in de vorm van een buffet. Het is er vrij rumoerig daar er nog een groep van Fox verblijft die, wanneer je bij het buffet je oren open had, wel commentaar hadden op het gelach van onze groep terwijl zij zelf zeer luidruchtig waren.
Na deze lange dag zijn we weer voldaan naar bed gegaan.
  
                                                                                                 

Mekongrivier
(Dag 16, 11 juni 2012) 34˚
                                                                                                 
                                                                       
Vanochtend vroeg opgestaan. Om 06.00 uur ging de wake-up call en anderhalf uur later vertrokken we naar het paleis Doi Tung. We gaan met een klein groepje van acht personen. Dit paleis behoort toe aan de Thaise Koninklijke familie en heeft ook nog een zeer grote en prachtig aangelegde tuin. Vanaf het paleis heb je een zeer mooi uitzicht over de bergen en de dalen waar je Chiang Rai goed kunt zien liggen. De tuin is aangelegd in soort etages en beplant met Europese planten en bloemen.
Heel apart wanneer je in Azië bent.

Nadat we hier uitgekeken waren zijn we, via een parkeerplaats bij een benzinestation waar de rest van de groep met de grote bus stond, naar de Gouden Driehoek doorgereden. Hier wordt altijd groots over geschreven maar in werkelijkheid is het niet meer dan de grensrivier met Laos en Myanmar (het voormalige Birma). We maken een boottochtje over de rivier en gaan daarna lunchen in een naburig dorpje, Chiang Saen.Na de lunch gaan we met kleine songtaews de bergen in op bezoek bij twee bergvolkeren, de Yao en de Akha. Eerstgenoemde zijn al vrij ver doorontwikkeld, wat ook in hun gehele leven al te zien is. Laatstgenoemde leven nog wat primitiever maar ook daar staat de ontwikkeling niet stil.Je kunt nog wel een idee vormen hoe deze mensen in het verleden hebben geleefd en daarbij ook hoe ze in hun levensonderhoud voorzagen.Na dit alles zijn we om 17.15 uur weer in ons hotel waar inmiddels de dame van de laundry al staat te wachten. Alles weer lekker schoon en keurig netjes gestreken en alles apart in plastic verpakt. Martin had dit gisteren geregeld daar de laundry in de hotels relatief veel duurder zijn dan wanneer je dit in de stad doet.

Om 19.15 uur staat de bus weer klaar en gaan we in Chiang Rai bij restaurant Sawadee eten. Alles weer keurig verzorgd, echter het eten was helaas weer half koud.
Vervolgens tot 22.00 uur de tijd om nog even over de night bazaar te lopen.
Na de late terugkomst in het hotel snel alles klaargemaakt voor morgen en moe maar voldaan naar bed.Reisdag (Dag 17, 12 juni 2012) 34˚
Vandaag een reisdag op het programma. Hierdoor zijn we al vroeg op. Einddoel vandaag is Suhkothai.
Via Phayao en het meer voor de koffie en de plek waar deet verkrijgbaar is van 95% door naar Phrae voor de lunch.

Na de lunch maken we nog een kleine stop bij een grote liggende Boeddha, de Wat Phra That Suthon Mongkhon Khiri. Deze Boeddha is echter afwijkend van de gebruikelijke Boeddha’s daar deze een vrouwengezicht heeft met aangezette lippen. De normale Boeddha is een mannenfiguur.


Hierna rijden we door naar het Suhkothai Historical Park. Hier rijden we een goed uurtje door het park op fietsen die er slechter uitzien dan het gemiddelde wrak waar de student in Nederland op rijdt. Wij hebben echter gekozen om ons te laten rijden. We stappen dan ook in een gemotoriseerde ‘fiets’taxi.
Het Historical Park is groter dan het Park waar entree voor betaald moet worden en is dan ook vrij groot van oppervlakte. Wanneer we hier uitgekeken zijn gaat het vervolgens door naar het hotel.


Het Sukhothai Charme Hotel is erg leuk opgezet met twee-onder-één-kap huisjes met een mooi balkon aan het water.
Een ding is zeker, het stikt hier van de muggen. Goed dat ik vanmorgen deet 95% heb gehaald.

We eten deze avond in een Thais restaurant wat schuin aan de overkant bij het hotel ligt. Na het eten gaat iedereen weer snel naar z’n huisje onder andere vanwege de muggen. Enkele proberen nog even snel bij de receptie een berichtje naar het thuisfront te sturen maar al het stekende volk maakt dat dit ook geen pretje is.
Gezien het feit dat we weer vroeg op moeten gaan we vandaag vroeg naar bed.River Kwai (Dag 18, 13 juni 2012) 36˚
                                                                                                                             
Wederom staan we vanochtend weer vroeg op. Er ligt weer lange rit voor ons. Vanuit Sukhothai gaan we verder naar Kanchanaburi. Via een mooie route langs de rijstvelden komen we rond het middaguur aan bij de brug over de River Kwai (spreek uit als Kwè). Hier staat de lunch al weer klaar, een enorm buffet met zelfs Hollandse kaas en crackers naast alle rijst en curry’s.
Na de lunch lopen we een stukje de spoorbrug op. Het middendeel is qua uitstraling anders dan de oeverdelen daar dit is herbouwd na de oorlog. Na de brug lopen we naar het stationnetje waar nog enkele oude locomotieven staan opgesteld. Jammer dat er weinig aan onderhoud wordt gedaan want ze staan redelijk door te rotten.

Wanneer we uitgekeken zijn rijden we naar het museum en één van de drie begraafplaatsen. We bekijken het museum en enkele Nederlandse graven. De begraafplaats ligt er schitterend verzorgd bij. Via diverse borden wordt het hele verhaal in diverse talen uitgelegd en ook de diverse stichtingen en regeringen laten via deze borden hun medeleven en respect voor de gevallen blijken.

Vervolgens gaan we naar het stationnetje waar de nog als enige overgebleven trein rijdt over de laatste 100 km spoorlijn. Deze trein rijdt tegenwoordig een geplande dienstregeling langs enkele gehuchten en dorpjes en over een stuk spoorlijn gebouwd direct langs de rotsen en op palen. Dit gedeelte is gelegen in een bocht en zodoende het meest toeristische gedeelte.
We maken over dit gedeelte een ritje en zien langs de route enkele landbouwplantages en enkele kleine woongemeenschappen. Kinderen die hier wonen maken elke dag gebruik van deze spoorlijn om naar school te gaan.

Vervolgens door naar ons hotel. Dit doen we een beetje in competitievorm daar er nog een Foxgroep het laatste stukje van het treinstation naar het hotel moest maken.
Aangekomen in het Mida Resort, als eerste groep, wat weer prachtig is gelegen, strekken we even onze benen alvorens naar het diner te gaan. Er staat wederom een buffet klaar, met onder andere kleine hamburgertjes en bijbehorende broodjes, en we genieten er maar weer van.
Na deze schitterende dag gaan we weer bijtijds naar bed.
Hellfire Pass en Erawan Waterfalls (Dag 19, 14 juni 2012) 37˚
                                                                                                                                                         
Vandaag een tocht naar de beruchte Hellfire Pass. We krijgen eerst een stukje museum en daarna een wandeling over een gedeelte van de door de krijgsgevangenen en dwangarbeiders aangelegde spoorlijn of wat daar nog van over is. Dit gedeelte is gelegen in een stukje schitterende natuur. Het eerste deel is goed begaanbaar waar het tweede deel over grote keien gaat. Het monument staat eigenlijk op de overgang van het eerste naar het tweede deel.

Wanneer we hier zijn uitgekeken rijden we in een uurtje naar de Erawan Waterfalls. Hier lunchen we eerst in een zaakje waar wij in Nederland voor geen goud zouden hebben gegeten en gaan dan aan de beklimming beginnen. Het pad gaat langzaam over van asfalt naar aangestampt met boomwortels en keien. Er zijn bij deze waterval 7 niveaus maar als we bij het tweede niveau aankomen vinden wij het wel welletjes. We genieten van de natuur en alle geluiden die uit de jungle komen. Ook valt er nog een licht regenbuitje waar je eigenlijk niet eens nat van wordt.
Op de terugweg naar de busjes zien we nog een mooie zangvogel die vrij laag zit en zelfs blijft zitten wanneer ik hem nader om een foto te nemen.

Later op de middag rijden we weer terug naar ons hotel en duiken nog even het zwembad in. Helaas om nog even van het zonnetje te genieten is niet erg fijn met alle kleine mosquitos.
Het diner vanavond is dit keer geen buffet maar een aantal gerechten op schalen opgediend. Na het eten maken we de koffers weer in orde want morgen is het weer verplaatsing naar ons volgende bestemming.


Marktdag (Dag 20, 15 juni 2012) 35˚

Na twee dagen in Kanchanaburi te hebben geslapen vertrekken we vandaag richting het strand. Via de Damnoen Saduak (de drijvende markt) en de Railway Market (de spoorwegmarkt) en een bezoek aan de liggende Boeddha in de apengrot van Petchaburi rijden we naar Hua Hin.
                                                                                                                                                  
Om bij de drijvende markt te komen hebben we een longtailboot genomen en in 25 minuutjes vaar je door hele smalle kanaaltjes naar de markt. Langs deze kanaaltjes zie je het echte leven. Het water, wat niet bijster schoon is, wordt gebruikt voor echt alles, de was wordt hier in gedaan maar ook gebruiken de mensen het om hun tanden in te poetsen. Om het contrast nog groter te maken zie je ook dat er werklui hun bouwmaterialen in schoonmaken maar ook vrouwtjes die hun eten hier zitten schoon te maken.
Op de Damnoen Saduak wordt van alles verkocht en klaargemaakt op kleine, soort longtailbootjes. Erg leuk om te zien. Op de markt bijbehorend, maar dan op de vaste wal, heb ik nog stevig staan onderhandelen over een aankoop. Gelukt! De verkoopster had al vrij snel in de gaten dat ik de prijzen kende van het product wat wij graag wilde hebben en ging eigenlijk direct overstag.

Hierna door naar de Railway Market. Dit was een wens van ons die wij bij Martin hadden ingediend en hij heeft het kunnen inpassen daar het nergens in de programma’s wordt aangeboden.
De Railway Market is een markt die gebouwd is op en naast het spoor. Een paar keer per dag moet de markt razendsnel worden afgebroken als de trein eraan komt. Goederen kunnen en blijven gewoon liggen vlak naast de rails alleen de tentdoeken moeten worden ingeklapt.
Tussen de kraampjes en de trein zit dan nog hoogstens 50 cm. Erg leuk en interessant om te zien. Echter, de producten die zo naast de rails liggen zou ik niet meer op mijn boord willen hebben. Er ligt onder andere rauwe vis, groenten en fruit en allerlei gebraden of gegrilde insecten.
                                                    
Vervolgens door naar Petchaburi. Hier bezoeken we een apengrot (er zitten veel langstaart makaken) met een grote liggende Boeddha en vele andere Boeddhabeelden. De officiële naam van deze tempel is Wat Tham Khao Yoi. In deze grot zijn naast alle Boeddhabeelden ook mooie stalactieten, zogenoemde druipstenen, te zien.
Na al dit moois rijden we door naar ons lunchadres. Een eenvoudige maaltijd staat weer klaar.


Nu het laatste stukje naar Hua Hin. Rond 15.30 uur arriveren we in het Napalai hotel. Een mooi hotel gelegen op ongeveer 15 minuten lopen van het strand en de kleine haven. Het is echter zo warm dat wij niet veel verder komen dan de kleine supermarkt aan de overkant. We houden ons verder maar rustig.
's-Avonds eten we met een aantal in het hotel en het eten smaakt bijzonder goed. Na het eten gaan we bijtijds naar bed.Strand (Dag 21, 16 juni 2012) 33˚

Het strand komt in zicht. We rijden naar Chumpon met onderweg een korte stop bij een ananasplantage. Helaas was deze plantage reeds leeg en waren er nog maar enkele ananassen te zien.

Vervolgens door naar de poort van het zuiden. We stoppen bij een marktje langs de snelweg waar van alles en nog wat op het gebied van bananen te koop is.
Ook staat hier een klein tempelachtig iets met allemaal olifanten.

Chauffeurs toeteren wanneer ze voorbij rijden en er wordt met grote regelmaat vuurwerk afgestoken.

Met de lunch zijn we inmiddels in Chumpon en we eten een lekkere sandwich met uiteraard weer ananas en watermeloen als dessert. De kamers zijn niet zo super maar dat is niet zo erg.
Het strand maakt veel goed en we hebben een schitterend uitzicht. We luieren onder de bomen totdat het plots gaat regenen. We nemen vervolgens maar plaats op het overdekte terras waar het overigens wel een eeuw duurt als je een drankje hebt besteld.

In de avond genieten we van een BBQ aan het strand. Het restaurantje ligt op een paar minuten lopen van het hotel af en we hebben het reuze gezellig. Er worden nog wat potjes poolbiljart gespeeld en onze busboy is de grote winnaar. Hij verdient er 500 Bath mee. Het is ook de laatste avond dat de chauffeur en de busboy bij ons zijn. Morgen brengen ze ons nog naar Krabi en zij gaan daarna weer terug naar Bangkok.


Strand deel 2
(Dag 22, 17 juni 2012) 33˚

Vandaag van Chumpon naar Ao Nang, op 15 km van Krabi.
In de ochtend rijden we via een paar kleine omwegen vanwege overstromingen en de nog niet gerepareerde bruggen van de vorige overstromingen naar Ao Nang.
Aan beide zijden zien we de palmolie- en rubberplantages. Hoe verder we naar het zuiden gaan veranderen de tempels in moskeeën. Het zuiden is voornamelijk islamitisch.
Rond het middaguur arriveren we in ons hotel. We lunchen en maken een wandeling over de boulevard. Genieten doen we als we een tijdje naar de zee kijken en alle bootjes die heen en weer gaan.
's-Avonds gaan we aan de boulevard eten bij de Italiaan. Even wat anders. Het valt ons op dat hier niet zo opdringerig wordt gedaan bij de stalletjes en winkeltjes.Koh Phi Phi (Dag 23, 18 juni 2012) 36˚

Vandaag gaan we genieten van zon, wind en water rond het eiland Koh Phi Phi. Per speedboot gaan we eerst richting Maya beach. We zijn vroeg dus is het er nog rustig.
We gaan aan land in de Maya Bay waar jammer genoeg veel troep op het strand ligt. Alleen een stuk half onder de rotsen was redelijk schoon. Op dit strand is er de nogal beroemde film “The Beach” opgenomen.

Na een klein uurtje gaan we door en belanden in een mooie baai om te zwemmen en te snorkelen. De visjes zwemmen direct om je heen sommige knabbelen een beetje aan je.


Nadat we weer aan boord waren varen we langs de zwaluwengrot. Hier wordt de vogelpoep verzamelt wat hier in Thailand als delicatesse wordt gezien in één of andere soep.

                                                                         
Ook varen we nog langs de apengrot. Hier zitten veel makaken en één brutale springt zelfs even op onze boot.
Vervolgens door naar Koh Phi Phi. Een uurtje op het kleine, autoloze, eiland is genoeg en na de koffie en een toiletbezoek gaan we door naar een 'verlaten' strand.


Bamboo island (Koh Mai Pai), een bounty plekje, hier lunchen we en zwemmen nog lekker in zee, met wederom de visjes om ons heen, en luieren wat in de zon.
                                           
Na een paar uur gaan we terug naar Ao Nang. Het is dan ook al behoorlijk druk geworden op ons bounty plekje. We begrijpen nu wel waarom Yanjong vroeg weg wilde vanochtend.
Later in het hotel even een lekkere douche om al het zand af te spoelen en nog even luieren langs het zwembad.
Vanavond hebben we het afscheidsdiner van Martin, onze reisleider en Yanjong, onze Thaise gids. Er volgen enkele toespraken en een ieder geeft een enveloppe met daarin een blijk van waardering. Morgen het laatste stukje naar Phuket.Laatste reisdag! (Dag 24, 19 juni 2012) 32˚

Zo, de laatste reisdag is een feit voordat we de laatste dagen in Phuket doorbrengen. Voor de laatste keer gaat de wekker vroeg af. We ontbijten en wachten totdat onze bus vanuit Phuket ons komt ophalen. Voordat we naar Phang Nga Bay gaan voor een boottocht naar het James Bond eiland, waar we omheen varen, en vervolgens de lunch in een moslimdorpje midden in de baai, gaan we eerst naar een rubberplantage annex fabriekje.
We zien de productie van het aftappen tot het drogen van de voor verdere verwerking klaar zijnde rubberlappen. Het is enorm vies werk en bovendien in een naar mijn idee zeer ongezonde lucht.


Verder richting de bootsteiger voor onze tocht in de Phang Nga Bay. We zien de mangrovebossen en de mooie uitzichten alvorens we onder een grote rots doorvaren en het James Bond eiland zien liggen. Het James Bond eiland stelt op zich niet zo veel voor buiten dat het gewoon mooie natuur is en er een enorme kalkrots uit zee steekt.
Het eiland is bekend van de film 'The Man with the golden gun'.


Het moslimdorpje is een leuk iets om gezien te hebben. Het is gebouwd op palen en het ene huisje is gemaakt van stukjes golfplaat en het andere van beton. Een groter onderscheid kan je niet hebben. Het dorpje heeft meer dan men misschien denkt. Zo heeft het een medische post, een schooltje, diverse winkeltjes en een paar grote restaurants.

Na de boottocht verder op weg richting Phuket. Het verkeer is er zeer druk en het gaat dan ook niet zo vlot. In de loop van de middag komen we aan in ons hotel. We krijgen allemaal een upgrade kamer, waarom is me nog niet geheel duidelijk maar wat kan het eigenlijk boeien. We nemen intrek in onze kamer met een directe verbinding naar het zwembad (op het terrasje trapje af en plons).
's-Avonds lopen we even naar de boulevard op nog geen 300 meter afstand van onze kamer en eten gezellig wat bij één van de vele restaurantjes.

Vlindertuin (Dag 25, 20 juni 2012) 32˚

Voor vandaag hebben we ons laatste uitstapje gepland en wel naar de vlindertuin. Het is weliswaar weer zeer warm maar dat hebben we gewild dus moeten we niet zeuren.
In ongeveer 35 minuten worden we naar Phuket Butterfly Garden gereden en we worden ontvangen met een welkomstdrankje. We lopen de tuin in en het wemelt direct van de vlinders om ons heen. De één nog mooier dan de ander. We blijven er ongeveer anderhalf uur en gaan dan terug naar ons hotel. We worden weer kriskras door Phuket-stad gereden en zien zodoende best nog veel. Het hele ritje is gauw nog een goede driekwartier voordat we ons hotel weer in het vizier krijgen.

De middag brengen we door op ons terras direct aan het zwembad en om af te koelen duiken we er even in. We verbranden, ondanks de zonnebrand, wel licht maar we hebben er geen last van.
Eten doen we bij de Italiaan vanavond en na het eten halen we onze was weer op die we vanochtend hadden weggebracht. We genieten nog even lekker na van deze dag alvorens we naar bed gaan.
Relaxen (Dag 26, 21 juni 2012) 32˚

Geen afspraken meer vandaag dus relaxen! Lekker in de zon en afkoelen in het zwembad. De zee is te wild en er mag derhalve niet in worden gezwommen. In de late middag slenteren we nog wat langs de stalletjes en proberen onze laatste souvenirs in te slaan.
Wanneer de avond valt nemen we een taxi naar Patong Beach. We eten lekker en gaan nog wat slenteren over de avondmarkt en langs de overige stalletjes met van alles en nog wat. Het is er erg druk en na een uurtje houden wij het voor gezien en nemen weer een taxi richting het hotel. Maar we hebben wel de laatste souvenirs op de kop getikt.Afscheid (Dag 27, 22 juni 2012) 32˚

Ook vandaag relaxen we lekker. Geen moeten meer maar wat willen we nog. In de loop van de dag brengen Gijs en Marian hun koffers bij ons op de kamer daar zij de kamer niet konden aanhouden tot 19.00 uur.
Aan het begin van de avond nemen we afscheid van het grootste deel van ons reisgroep. Zij hebben geen verlenging en gaan naar huis. Om 19.00 uur staan de busjes klaar die de groep naar het vliegveld zal brengen en we zwaaien ze uit. We realiseren ons dan toch ook wel dat het einde van onze eigen vakantie ook nadert. Wij gaan vervolgens direct door naar een van de vele restaurantjes om te eten. We doen dit nog maar een keer zeer uitgebreid want het zal voor ons ook de laatste keer zijn om, met een lekker briesje, van de zonsondergang te kunnen genieten op een terrasje.
Na het eten slenteren we nog even over de boulevard en genieten nog even van het aangename temperatuurtje.
                                                                                                                           

Terugreis
(Dag 28, 23 juni 2012) 36˚

Vandaag de hele lange dag. We hebben nog de hele dag tot 19.00 uur wanneer onze pick-up service naar de airport ons komt ophalen.
Om 12.00 uur moeten we onze kamer ontruimen, want ook wij konden de kamer niet aanhouden, en dan begint het wachten. We gaan rond drie uur nog even een hapje eten aan de boulevard en bij terugkomst kunnen we, in het door het hotel beschikbare ruimte, douchen.
Ruim op tijd arriveerde onze airportservice. We nemen afscheid van Coby en Simon, zij blijven nog 2 dagen, en gaan met Marian en Diny terug naar Nederland. We rijden in een uurtje naar het vliegveld waar het wachten opnieuw begint. De touroperator ter plaatse had een ticket gemaakt voor 4 personen maar het betrof twee koppels. Dat was toch moeilijk te begrijpen voor de Thaise juf bij de incheckbalie. Na het inchecken en de douanecontrole volgt relatief een korte wachttijd. We vertrokken op tijd vanaf Phuket naar Bangkok.

Na een voorspoedige vlucht naar Bangkok begint de grote wandeling over het vliegveld Suvarnabhumi. Op zoek naar de juiste gate en de transferbalie. Na ongeveer 20 minuten lopen hebben we gevonden wat we zochten en start het volgende wachtproces.Vervolg terugreis (Dag 29, 24 juni 2012) 35˚/15˚

Na het wachten op Suvarnabhumi in Bangkok waar we bij de transferbalie te horen kregen dat toestel niet vol zou zitten werd die gedachte toch wel snel weggedrukt.
Het stroomde zo vol dat wij dat niet halfvol konden noemen. We zaten helemaal achterin het toestel en ik kwam derhalve wat ruimte tekort.
Zeer op tijd vertrokken we uit Bangkok waarna we met zeer veel en stevige turbulentie de nodige uren later keurig op tijd om 09.15 uur weer voet aan de grond zette op Schiphol. Weinig geslapen door ruimtegebrek, turbulentie en een fijne dame voor mij die absoluut niet stil kon zitten met vierkante knieën tot gevolg.
Nadat we waren geland zagen we dat het Nederlandse weer er niet zo lekker uitzag als in Thailand. Ongeveer 20 graden verschil en regen. Brrr.
Het uitstappen duurde vrij lang daar wij achterin zaten en kwamen in een lange rij bij de douane aan. Gelukkig hebben ze tegenwoordig ook snelloketten en konden we toch nog snel op naar de koffers. Die lieten behoorlijk lang op zich wachten.
Tot mijn grote verbazing had ik toen de band uiteindelijk ging lopen toch vrij snel de koffers. Intussen hebben we al afscheid genomen van Marian en Diny en kunnen we naar buiten waar Christiaan al op ons stond te wachten.
Thuis aangekomen in dit herfstweertje eerst een paar uurtjes slapen, want slapen in zo toestel zonder veel ruimte en de turbulentie is geen pretje.
Zo is er een eind gekomen aan een schitterende reis die we niet snel zullen vergeten.

HomeCosta Rica - Nicaragua - PanamaThailandLandinformatiePlaatsinformatieReisverslagen