Home

Costa Rica - Nicaragua - Panama

Thailand

Landinformatie

Plaatsinformatie

Reisverslagen
Nicaragua
Panama
Thailand
Costa Rica

Bevolking

Costa Rica telt ruim 4 miljoen inwoners, waarvan zo’n 2 miljoen in de centrale vallei wonen. De bevolkingsgroei bedraagt 2,8% per jaar. Blanken en mestiezen (van gemengde Indiaanse en blanke afkomst) vormen veruit de grootste bevolkingsgroep, ruim 95%. Aan de Caribische kust wonen voornamelijk de van oorsprong Caribische bevolking. In de reservaten wonen nog zo’n 5000 Indianen, waarvan de Bribri’s, de Boruca’s en de Chortega’s nog het meest van hun culturele identiteit hebben behouden. De Chinezen vormen een grote minderheid, hetgeen u zult merken aan de hoeveelheid Chinese restaurants. Deze zijn er nauwelijks. De Chinezen runnen hier veelal supermarkten.

De vredelievende bevolking heeft zichzelf de koosnaam Ticos of Ticas (voor vrouwen) gegeven, die mede wordt bepaald door de flegmatieke levenshouding in een land van rust, vrede en ‘dolce far niente’. Anders dan in Nederland komt het woord ‘haasten’ of ‘snel’ hier niet voor en kan het dus voorkomen dat u in bijvoorbeeld restaurants langer moet wachten dan u wellicht gewend bent. Costaricanen zijn trotse mensen en op het moment dat u boos en geïrriteerd doet, loopt de Costaricaan schouderophalend weg en laat u eenvoudigweg staan.

De officiële taal van Costa Rica is Spaans, maar met Engels kunt u op de meeste plaatsen redelijk uit de voeten. Rond Puerto Limón wordt een Engels dialect gesproken. De Bribri-Indianen uit het Talamanca gebergte spreken naast Spaans, ook Bribri. In de betere hotels en in San José kunt u over het algemeen redelijk terecht met Engels.Cultuur
 

Op het gebied van cultuur heeft Costa Rica weinig tot niets te bieden. Uit de pré-Colombiaanse tijd is een aantal prachtige gouden beeldjes en jade voorwerpen overgebleven, die in de musea te bezichtigen zijn. Architectonisch zijn er in de plaatsen Escazu en Liberia nog straatjes en huizen te vinden waar de Spaanse invloeden terug te vinden zijn. In San José is tussen 1890 en 1897 het Nationaal Theater gebouwd met de opbrengst van het geld dat extra geheven werd op een zak koffie. Nu in de moderne tijd worden in San José muziekuitvoeringen en popconcerten gegeven. In Limón is veel reggae te horen en is de merengue populair.

Ruim 80% van de bevolking is Rooms-Katholiek en dat is onder meer te merken aan de feestdagen
1 januari : Nieuwjaar
19 maart: Dia de San Jose
11 april: Dia de Juan Santamaria
1 mei: Dag van de arbeid
29 juni: San Paulo en San Pedro
25 juli: Anexion de Guanasta
2 augustus: Dia de la Virgin de Los Angeles
15 augustus: Maria Hemelvaart
15 september: Onafhankelijkheidsdag
12 oktober: Dia de las Culturas
8 december: Immaculata Cenception
25 december: Navidad

Overige festiviteiten en evenementen:
Maart: Orchideeëntentoonstelling In San José
Oktober: carnaval in Limón
December: Grote optocht San José Stierengevechten in Zapote(voorstad San José). Daarnaast worden met regelmaat regionale en plaatselijke feesten georganiseerd. Gedurende de Semana Santa (Pasen) worden er veel processies georganiseerd en ligt het hele land vrijwel stil op Jueves(donderdag) en Viernos Santo (vrijdag).Flora en Fauna

Men zegt niet voor niets: hier moet de Ark van Noach gestrand zijn! Als er een wereldrecord in flora en fauna zou bestaan, is Costa Rica de absolute winnaar. Onderzoekers telden 848 vogelsoorten, 237 verschillende zoogdieren, 361 soorten amfibieën en reptielen. In de rivieren en meren zijn 130 vissoorten aangetroffen. Tien procent van alle vlinders op aarde komt in Costa Rica voor. Verder telt het land zo’n 12.000 verschillende soorten planten en minimaal 1.200 soorten orchideeën. Costa Rica is een combinatie van een dierentuin en een botanische tuin. Zonder afrastering!

Die rijke flora en fauna heeft het land te danken aan de vruchtbare vulkanische bodem en de grote
hoogteverschillen in meerdere klimaatzones. Daardoor konden verschillende ecosystemen op een
relatief klein oppervlak ontstaan, zoals regenwoud, mangroven, bladverliezend bos, nevelwoud en páramo weiden. Door de jarenlange bescherming hebben veel dieren hun schuwheid verloren, zodat je ze gemakkelijk kunt waarnemen. De kans op het zien van luiaards, neusbeertjes, apen, kolibries, papegaaien, toekans, gieren, grote  leguanen of de felgekleurde gifkikker is groot.

Kakkerlakken zijn in de tropen onvermijdelijke huisdieren, ongeacht de hygiëne. Ze zijn niet prettig maar gelukkig volkomen ongevaarlijk. Onverpakte levensmiddelen, fruit en vuil servies lokken vaak kakkerlakken en andere insecten. Airconditioning wordt geschuwd door deze indringers en het plaatsen van mottenballen zorgt voor een indringende geur en daardoor een effectief middel om ze buiten te houden! Ook raden wij u aan om een goed antimuggen middel mee te nemen.Geografie

Costa Rica ligt in Midden-Amerika tussen Nicaragua en Panama. De oppervlakte is 50.700 m2 en is daarmee iets kleiner dan Nederland en België samen. Aan de oostkust ligt de Caribische Zee en aan de westkust de Pacific. Costa Rica heeft een enorme verscheidenheid aan landschappen. Van het noordwesten naar het zuidoosten loopt een reeks vulkanische bergketens. Veel vulkanen zijn nog actief.
De meest actieve vulkaan is de Arenal in het Cordillera Gebergte. Vanaf de Pan American Highway heeft u bij helder weer een schitterend uitzicht over het vulkaangebied.

San José ligt in de centrale hoogvlakte en ligt op een hoogte van 1170 meter. In dit gebied woont het grootste deel van de bevolking. De Caribische kust wordt gevormd door uitgestrekte laaglanden met moerassen, mangroven en waterwegen. De kust heeft lange zandstranden. De Pacifische kust is heuvelachtig met vele inhammen en rotsen met tussen door kleine zandstrandjes. In totaal telt Costa Rica 1000 kilometer zandstrand, waar u het idee zult hebben Robinson Crusoë te zijn. Het water is turkoois van kleur en samen met de wuivende palmbomen maakt dit het geheel tot een paradijselijk schouwspel.

Aanvankelijk bestond het land voor 80% uit bosgebied, maar grootschalige kap tijdens de laatste vijftig jaar heeft er toe geleid dat nog maar 20% bosgebied is overgebleven, het hoogste ontbossingcijfer ter wereld. De gebieden, waar de bossen nog intact zijn, worden nu min of meer beschermd en vormen de nationale parken van het land.

Met regelmaat, ongeacht de periode van het jaar, komen er aardbevingen voor. Dagelijks komen er aardtrillingen voor die u echter niet zult voelen vanwege hun geringe kracht. Zo’n drie tot zes keer per jaar vinden grotere aardschokken, de terremotos, plaats. In tegenstelling tot de omliggende landen hebben deze de afgelopen 20 jaar, met uitzondering van Limón in het jaar 1991, niet of nauwelijks schade aangericht. De Ticos wijten dit aan de sinds decennia consequent toegepaste en op aardbevingen berekende bouwstijl. In geval zich een aardbeving voordoet is het belangrijk dat u kalm blijft. Klimaat

Ondanks de ligging in de tropen is het in Costa Rica niet overal en altijd tropisch warm. In de bergen is het overdag meestal aangenaam en 's nachts koelt het behoorlijk af. De gemiddelde temperatuur ligt in het hoogland op 17°C. In het laagland van de beide kuststroken is het wel altijd tropisch heet met een gemiddelde temperatuur van ongeveer 30°C. De neerslag wisselt sterk van streek tot streek. Er zijn plaatsen waar 9000 mm/j valt en plaatsen met 'slechts' 1500 mm/j.

Het regenseizoen verschilt enigszins per gebied, maar generaliserend kan worden gesteld dat de meeste neerslag valt van mei t/m november. December t/m maart zijn de droogste maanden.

 

 

 

 

HomeCosta Rica - Nicaragua - PanamaThailandLandinformatiePlaatsinformatieReisverslagen