Home

Costa Rica - Nicaragua - Panama

Thailand

Landinformatie

Plaatsinformatie

Reisverslagen
Costa Rica
Panama
Thailand
Nicaragua

Bevolking

Nicaragua heeft naar schatting in 2010 bijna 6 miljoen inwoners, en 59% daarvan woont in de steden. Het geboortecijfer is relatief hoog en 40% van de bevolking is jonger dan 15 jaar.
Nicaragua heeft verscheidene bevolkingsgroepen. Zo bestaat 69 procent van de bevolking uit mestiezen, 14 procent uit blanken, 4 procent uit indianen en 9 procent uit andere, waaronder negroïde, rassen.

Zo’n 85% van de inwoners is rooms-katholiek; de overige 15% is protestants.

De inwoners hebben vaak veel ellende meegemaakt, maar blijven ondanks dat spraakzaam, gastvrij en goedlachs. Een groot deel van de bevolking is niet of slecht opgeleid. Ook het aanbod aan onderwijs is qua niveau over het algemeen niet sterk, vooral doordat het beroepsonderwijs sterk onderontwikkeld is.Cultuur

De nationale taal in Nicaragua is Spaans. Als gevolg van de Britse invloed wordt aan de Caribische kust en op de Corn Islands ook Engels gesproken. Wanneer toeristen bereid zijn om te proberen Spaans te spreken, wordt dit door de lokale bevolking zeer gewaardeerd. De Caribische sfeer brengt haar eigen kunsten met zich mee. Zo is de reggae en 'reggaeton' ook in Nicaragua een erg populaire muziekvorm. Verder is men trots op de nationale poëtische traditie. Ruben Dario, een bekende dichter uit de negentiende eeuw heeft in Léon gewoond. Hij stond bekend als de prins van de Spaans-Amerikaanse literatuur.
Flora en Fauna

Nicaragua heeft tal van beschermde gebieden, zoals het regenwoud, de vulkaan en het reservaat. Er zijn gebieden die voor toeristen niet toegankelijk zijn, maar gelukkig zijn er nog genoeg andere                     
natuurgebieden te bezichtigen. Een interessante bezienswaardigheid is het Lago (meer) de Nicaragua, met zijn vierhonderd eilandjes. Dit eilandengebied staat bekend om haar schitterende natuur. Hier leven ook ongewone vissoorten, waaronder
de enige zoetwaterhaai ter wereld. Ook komen er veel verschillende soorten
vogels voor. Op het grootste eiland Ometepe bevinden zich twee vulkanen.
Ook zijn er schitterende stranden en vele wandelroutes.

Het beschermde regenwoud in het noordoosten van het land bevat een overvloed aan diersoorten waaronder poema's, jaguars, krokodillen, slangen, luiaards, zeekoeien en brul- en slingerapen. Enkele vogelsoorten in dit gebied zijn de kolibrie, de rode ara en de quetzal. De quetzal is de heilige vogel van de oude Maya's. Hij is te herkennen aan zijn zeer lange groene staartdekveren.
Geografie

Met een oppervlakte van 129.494 vierkante kilometer (3,1 maal Nederland) is Nicaragua het grootste land van Midden-Amerika. Het deelt zijn grenzen in het noorden met Honduras, in het zuiden met Costa Rica, in het oosten met de Caribische Zee en in het westen met de Stille Zuidzee. De belangrijkste regio’s in Nicaragua zijn het laagland aan de Stille Zuidzee met bijna veertig vulkanen, het centrale bergmassief dat bijna tot aan de grens met Costa Rica reikt, en de laaglanden aan de Caribische zee, een dunbevolkt gebied met veel tropisch regenwoud.

De hoogste berg is de Pico Mogoton (2107 meter). In het zuidwesten liggen twee grote meren, Lago de Managua en Lago de Nicaragua (148 kilometer lang en 55 kilometer breed), tevens het grootste meer in Midden-Amerika. Het land heeft een bevolkingsdichtheid van 46 inwoners per vierkante kilometer.Klimaat

Nicaragua kent een tropisch klimaat, waarbij de temperatuur het gehele jaar boven de 25 graden ligt. Het regenseizoen loopt in Nicaragua van mei tot oktober en gemiddeld valt hierin meer dan 700 mm neerslag per jaar. In het westen langs de kust is er een duidelijke scheiding tussen het droge en het natte seizoen. Dit in tegenstelling tot het oosten van het land, waar het door de tropische regenwouden constant vochtig is.
HomeCosta Rica - Nicaragua - PanamaThailandLandinformatiePlaatsinformatieReisverslagen